«Γη και Ελευθερία» ή από ποιους ξαναγράφεται η ιστορία

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μας έχει γίνει συνήθεια στο ζήτημα «τι αριστερά θέλουμε», το χορό να το σέρνει… η ίδια η αστική τάξη.

Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι των οποίων η αντίληψη για την αριστερά διαμορφώνεται από ταινίες όπως… το Κατύν, από «αποκαλύψεις» του Γκορμπατσόφ, από τα «ευτυχώς ηττηθήκαμε» των διαφόρων μετανοημένων. Όλα με κοινή συνισταμένη το μηδενισμό απέναντι στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και φυσικά την προσέγγιση βάσει του τρύπιου δίπολου «σταλινισμός-αντισταλινισμός», το οποίο μόνο συσκοτίζει τα ζητήματα παρά τα διαφωτίζει.

Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτει και μια ταινία η οποία παρ’ όλα αυτά είναι θέσφατο στους κόλπους της αριστεράς. Γιατί; Διότι δεν επενδύει στον ανοιχτό αντικομμουνισμό, αλλά τον κριτικάρει –υποτίθεται- από αριστερή σκοπιά. Μιλώ φυσικά για το «Γη και Ελευθερία» του Κεν Λόουτς.

Η ταινία μας παρουσιάζει μια ιστορία του ισπανικού εμφυλίου, η οποία παραδόξως δεν επικεντρώνεται στις μάχες του δημοκρατικού στρατοπέδου με τους φασίστες, αλλά στον εμφύλιο μεταξύ των κομμουνιστών απ’ τη μια και των αναρχικών και τροτσκιστών από την άλλη. Φυσικά οι πρώτοι είναι οι τρισκατάρατοι προδότες της υπόθεσης ενώ οι δεύτεροι οι καλοκάγαθοι και συνεπείς αγωνιστές της επανάστασης.

Κλασική αναρχική/τροτσκιστική εκδοχή θα πει κανείς, που είναι το περίεργο. Το περίεργο είναι πως, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα αποσιωπείται πλήρως από τους «επαναστατικούς» κύκλους που υποστηρίζουν την ταινία η ενθουσιώδης υποδοχή που αυτή βρήκε σε άλλους κύκλους, όχι και τόσο επαναστατικούς! Είναι γνωστό ότι το «Γη και Ελευθερία» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες καθώς και σε πλήθος άλλων διοργανώσεων. Δεν είναι, όμως, τόσο γνωστό ότι ανάμεσα σε αυτούς που χρηματοδότησαν και υποστήριξαν την ταινία με διάφορους τρόπους είναι η κρατική τηλεόραση της Ισπανίας, το BBC και… το Συμβούλιο της Ευρώπης!

Προσωπικά δε με παραξένεψε. Αυτών την εκδοχή παρουσιάζει η ταινία. Μάλλον όσοι εξακολουθούν να την υποστηρίζουν θα έπρεπε να προβληματιστούν. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια καλή ταινία, κοινωνικού για παράδειγμα περιεχομένου, η οποία έχει στηριχθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα πολιτική ταινία που παίρνει θέση ευθέως, στηρίζοντας τη μια πλευρά, σε ένα θέμα αμιγώς «ενδοαριστερό», για να μας πει ποιος ειναι ο καλός και ποιος ο κακός επαναστάτης. Δεν έχω σκοπό να επεκταθώ, όσον αφορά το περιεχόμενο της ταινίας, δε θα γράψω ούτε για τη μοναδική και αποφασιστικής σημασίας συμβολή της ΕΣΣΔ και της Κομμουνιστικής Διεθνούς στην ισπανική υπόθεση ούτε για τη θέση και τη προσφορά του Κ.Κ.Ισπανίας. Αυτά έχουν ξαναγραφτεί στο παρελθόν.

Δε θα αντέξω στον πειρασμό και θα τολμήσω και μια υπόθεση εργασίας: Αν είχαμε ακριβώς την ίδια ταινία, μόνο που τοποθετούνταν πολιτικά ακριβώς ανάποδα, δηλαδή παρουσίαζε τους κομμουνιστές ως συνεπείς αγωνιστές και τους τροτσκιστές και αναρχικούς ως προδότες τι υποδοχή θα είχε άραγε από όλους αυτούς τους κύκλους; Πόσο μάλλον όταν αυτοί περιλαμβάνουν όχι απλώς έναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, αλλά έναν διακρατικό-ιμπεριαλιστικό οργανισμό όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης…

Για του λόγου το αληθές:

DVD cover

Η ταινία στις λίστες του ιδρύματος Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης:

land

http://www.coe.int/t/dg4/eurimages/History/Distribution/1995distributions_EN.asp#P97_2191

Άλλωστε φαίνεται ότι το ίδρυμα αυτό έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες στην προώθηση της αναρχικής εκδοχής της ιστορίας. Ψάχνοντας για να εξακριβώσω την πληροφορία που αναγράφεται στο παραπάνω εξώφυλλο του DVD έπεσα πάνω και σε μια ακόμα ταινία, στην οποία μάλιστα το ίδρυμα αυτό είναι συμπαραγωγός με πολυ μεγάλη χρηματοδότηση. Πρόκειται για το Libertarias του Vicente Aranda, το οποίο κατά καιρούς έχει προβληθεί σε πολλά στέκια, καταλήψεις κτλ.

libertarias

http://www.coe.int/t/dg4/eurimages/History/Coproduction/1995coproductions_EN.asp#P379_7920

Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα απ’ την ταινία (κλικ για μεγέθυνση):

landfreedom12457200-58-55landfreedom13996400-17-05landfreedom14578701-04-11landfreedom14957201-05-57

Και μπορεί η ταινία να κλείνει -υποτίθεται- με αισιόδοξο μήνυμα αλλά η αίσθηση που μένει στον θεατή είναι μάλλον αυτή:

landfreedom14560501-05-33

Μετά απ’ όλα αυτά μπορούμε να αναφωνήσουμε ΟΛΟΙ μαζί:

stal

16 thoughts on “«Γη και Ελευθερία» ή από ποιους ξαναγράφεται η ιστορία

 1. Ο/Η Ziggy Starbucks λέει:

  Η μαθηματική σας σκέψη είναι για νόμπελ.

  Απόδειξη ενός δευτερογενούς συμβάντος-άποψης ως λάθος, ψευδής κλπ δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για αποκατάσταση της αρχικής πρότασης (δηλαδή τη δικαιολόγηση του σταλινισμού).

  Πλάκα έχει το blog σας αλλά προσπαθήστε καλύτερα γιατί η πρακτορολογία κουράζει.

  • Ο/Η Κόκκινος Βαρκάρης λέει:

   Πλάκα έχει ο Βέγγος, όχι η αληθινή Ιστορία. Πλάκα έχει ο Λιακόπουλος και οι βουλευτές βιβλιοπώλες, όχι οι τιμημένοι νεκροί των απανταχού Κ.Κ

   • Ο/Η Ziggy Starbucks λέει:

    Χαλαρώνεις βυζάκι φίλε.

    Πλάκα έχει, αφενός μεταφορικά γιατί είναι όντως ενδιαφέρον, αφετέρου κυριολεκτικά γιατί είανι φανερή η χιουμοριστική σας διάθεση.

    Μη γίνεστε αυτιστικοί.

 2. Ο/Η parekklisi λέει:

  Και ποιος σου ‘πε ότι προσπαθώ να δικαιολογήσω κάτι με αυτό το ποστ; Πρακτορολογία σημαίνει αναπόδεικτες υποθέσεις και συκοφαντία. Εδώ έχουμε απλώς ένα γεγονός το οποίο κανείς δεν έχει αμφισβητήσει, καθώς και μια ερμηνεία του από πλευράς μου.

 3. Ο/Η ΑLEX λέει:

  Αστε ρε παιδιά καλά σας τα γράφει ο άλλος για πρακτορολογία,. Κατα τα άλλα σε λίγο θα μοιράζεται εικονισματάκια του Στάλιν, του Ζντάνοφ, του Μπερία και του Ζαχαριάδη (των αληθινών δυσφημιστών του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού) σαν τους παπάδες του Αγίου Ορους.
  O σταλινισμός αποτελεί εκτός από ιδεολογία και πρακτική βαθύτατα αντιδημοκρατική και αντισοσιαλιστική και κυρίως απάνθρωπη. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του μαρξισμού και είναι λυπηρό που υπάρχουν έστω και λίγοι υποστηρικτές του.

 4. Ο/Η ΑLEX λέει:

  Η ταινία ήταν μια χαρά το μήνυμα που περνάει είναι σαφέστατο υπέρ του σοσιαλισμού όμως καταδεικνύει το βρώμικο ρόλο των σταλινιστών (πόσοι αναρχικοί, πόσοι σύντροφοι του POUM) κατηγορήθηκαν ως «φρανκικοί» και εκτελέστηκαν ή βασανίστηκαν? Θα έπρεπε δηλαδή να το αποκρύψει αυτό? Οσο για τους υποστηρικτές της ταινίας, δεν ξέρω γιατί υπάρχει πρόβλημα αν το στήριξε μεταξύ άλλων το BBC ή Ισπανική τηλεόραση (λίγα αριστουργήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου έχουν χρηματοδοτηθεί απο την ΕΡΤ?) και το πιθανότερο η βοήθεια θα ήταν σε εξοπλισμό. Οσο για το Εurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν ξέρω αλλά επειδή ο Ken Loach είναι μεγάλο όνομα στο σινεμά δεν αποκλείεται να θέλησαν να έχουν και ένα «αριστερό άλλοθι»
  Ο Loach δεν έχει να αποδείξει τίποτα με τις ταινίες τους ειδικά οι κοινωνικές πραγματικά ευαισθητοποιεί τις νέες γενιές.

  PS. Πιθανόν κάποιοι να ελκύονται από ταινίες του Σοβιετικού κινηματογράφου για τον Ισπανικό εμφύλιο σε μια από την οποία φανερώνεται ότι ο Ντουρούτι δολοφονήθηκε απο αναρχικού (!!!!) γιατί ήταν έτοιμος να πάει με το ΚΚΙ, τους Σταλινικούς δηλαδή !!!!!!!!!!!!!
  Το να κατηγορούν οι «αρχηγοί»της διαστρέβλωσης και της προπαγάνδας σταλινικοί τους υπόλοιους αριστερούς και αναρχικούς για συκοφαντία μόνο γέλια μπορεί να προκαλεί σε ένα σοβαρό άνθρωπο.

  • Ο/Η Κόκκινος Βαρκάρης λέει:

   Όντως ο Ντουρούτι σκοτώθηκε κατά λάθος από όπλο αναρχικού. Ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της οργάνωσης του κινήματος (ενάντια στον αναρχικό «αυθορμητισμό») και της προσέγγισης της Αριστεράς κάτω από το ΚΚΙ. Η φάλαγγα του ήταν πλήρως οργανωμένη, με ομοιόμορφες στολές και οπλισμό και πολεμούσε σαν στρατός και όχι σαν μπουλούκι (υπόλοιποι αναρχικοί και τροτσκιστές βλάκες). Ο ντουρούτι ήταν αληθινός προλετάριος και οι σκοποί του ξεκάθαροι. Ήξερε ποιοι πολεμούσαν για το σκοπό και ποιοι μπορούσαν να βοηθήσουν.

 5. Ο/Η regimientocinqo λέει:

  Μάθετε τι έγινε στον ισπανικό εμφύλιο. Έχουν γράψει πολλοί -ευτυχώς ανάμεσά τους και πολλοί τίμιοι και ειλικρινείς.
  Η ταινία παρέκκλιση είναι όπως τα λες. Μάλιστα οι Άγγλοι βετεράνοι του εμφυλίου προσφέρθηκαν να μιλήσουν στο Λόουτς -μόλις έμαθαν ότι εκείνος ετοίμαζε μια ταινία που, έλπιζαν, ότι θα ήταν «γι’αυτούς». Εκείνος τους έδιωξε , ούτε καν για εμπορικούς λόγους δεν τράβηξε μια φωτογραφία.
  Μόνο για το Ντουρούτι ένα σχόλιο: ήταν ο μόνος αναρχικός ηγέτης που πάσχιζε για κοινή δράση αναρχικών -Λαϊκού Μετώπου. Σε αντίθεση με τους τροτσκιστές -που έκαναν το παν στην αντίθετη κατεύθυνση -και άλλους αναρχικούς ηγέτες κι ηγετίσκους. Οι κομμουνιστές είχαν στο Ντουρούτι ένα ειλικρινή συνομιλητή και σύμμαχο στην ισπανική υπόθεση, ήταν οι μόνοι που δεν τους συνέφερε να βγει από τη μέση.
  Επαναλαμβάνω: διαβάστε την ιστορία και μη τσιμπάτε με ευρωχολυγουντιανές παραγωγές..

 6. Ο/Η Κόκκινος Βαρκάρης λέει:

  Η προπαγάνδα των νικητών Αμερικανών και των συμμάχων τους, συχνά πυκνά φοράει αριστερό προσωπείο. Το είδαμε με την «αγάπη» που αγκαλιάζουν το έργο του «αριστερού» Τζόρτζ Όργουελ. Το βλέπουμε σήμερα με την συγκεκριμένη ταινία. Όπως τα έργα του Όργουελ διδάσκονται σε όλο το δυτικό κόσμο έτσι και αυτό το έργο θα το προβάλλουν και το διαλαλούν, θα το βραβεύουν, θα το προστατεύουν.
  Τι κι αν ο Όργουελ αποδείχτηκε χαφιές των μυστικών υπηρεσιών της Α.Μ? http://www.enet.gr/online/online_text?dt=23/06/2003&c=111&id=15704472
  Από τους δυτικούς συνεχίζει να πασάρετε σαν υπόδειγμα αγνού αριστερού που κάνει κριτική στο σοσιαλισμό από τα αριστερά.
  Βέβαια όπως σε όλες τις ιστοριούλες των δυτικών σχετικά με τον κακό Στάλιν, έτσι και εδώ, δε θα βρεθεί ούτεμια φωνή, ούτε καν μια σκέψη περί του αντιθέτου. Είναι ένοχος ο Στάλιν, και ο Κομμουνισμός αυτή η εγκληματική ιδεολογία (έτσι την βάπτισαν οι πατέρες της ΕΕ). Και η αληθινή ιστορίαμπορεί να πάει άκλαφτη.
  Τι κι αν το ΚΚΙ κράτησε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα με χιλιάδες νεκρούς, τι κι αν μόνο ο Στάλιν βοήθησε την Ισπανική Υπόθεση με όπλα, τανκς και αεροπλάνα ακόμα και Ρώσους πιλότους και εθελοντές. Τι κι αν οι Διεθνής Ταξιαρχίες ήταν έργο του Στάλιν. Η απάντηση θα είναι κλισέ, ο Στάλιν έκανε προπαγάνδα για να καπελώσει την επανάσταση. Το ίδιο και αν προσπαθήσεις να πείσεις ότι οι αναρχοτροτσκιστές έκαναν λάθος στις προτεραιότητες του αγώνα. Κοινωνική επανάσταση ενώ ο Φράνκο και οι Ναζί όργωναν την επαρχία και προχωρούσαν από νίκη σε νίκη. Μέγιστο λάθος. Αυτοί θεώρησαν πως ήταν καθήκον των κομμουνιστών να υπερασπιστούν τις αδύναμες αναρχικές κομμούνες, που βιάστηκαν να φτιάξουν. Απλώς προσποιόντουσαν πως οι φασίστες δεν υπάρχουν, ή ότι θα τους νικούσαν με τα λιανοντούφεκα (οι κακοί κομμουνιστές και εδώ έπρεπε να τους εφοδιάσουν με όπλα).
  Εν κατακλείδι, δύσκολα μπορεί η αλήθεια να τρυπώσει στα ξεροκέφαλα αυτών που αναπαράγουν προπαγάνδα τόσο ελαφρά και αβίαστα λες και διατυπώνουν το νόμο του Νεύτωνα περί αδράνειας. Όπως είπε και κάποιος μεγάλος, δεν υπάρχει πιο απέλπιδα σκλαβωμένος από αυτόν που νομίζει πως είναι ελεύθερος.

 7. Ο/Η Κόκκινος Βαρκάρης λέει:
  Που είναι η κουκούλα σου Μποναβεντούρα? (οι λαϊκοί αγωνιστές δεν φοράνε κουκούλες – Τσε Γκεβάρα). Ένας αληθινός ήρωας που δεν έχει σχέση με τα αποβράσματα του παρόντος.

  Φάλαγγα Ντουρρούτι, ένας «αναρχικός» στρατός…

 8. Ο/Η 1ας λέει:

  Οι σταλινικοι φασίστες σκοτώσανε και τον μεγάλο αναρχικο αγωνιστή Κώστα Σπέρα…
  Φτου τους!
  Να σαπισουν στην κολαση,τα καθάρματα

  http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html

 9. Ο/Η ΛΝΣΝ λέει:

  αυτή η ταινια μου προξενησε ενδιαφέρον για να κοιταξω τν ιστορια του Ισπανικού Εμφύλιου βεβαια δν εχω κατσει ακομα να το ψαξω τοσο καλα…ο σχολιαστης της ταινίας φυσικα θέλει να δειξει οτι η ταινια δυσφυμιζει το καθεστως στν Σοβιετ.ενωση και αυτο φαινεται απο αυτα που λένε τα ιμπεριαλιστικά κεντρα για αυτήν..ενταξει εγω θελω να πω η αστική ταξη και οι μηχανισμοι της κανουν σιγουρα τα παντα για να δυσφιμήσουν τν ταξικό εχθρο τους και το εργατικό κίνημα οποτε και τν Σταλιν που εδραιωσε τις σοσιαλιστικές σχεσεις παραγωγής στν ΕΣΣΔ περα απ αυτό ομως αυτα που λεει η ταινια οτι συλληφθηκαν αυτοι οι αναρχικοι επειδη κριθηκε απ το ΚΚΙ οτι οι ηγετες τους ηταν πουλημενοι στν Φράνκο…αυτη η κινηση που σιγουρα ηταν γραμμη απ τν ΕΣΣΔ με προσχημα στηριξης του Προλεταριακού Διεθνισμού ήταν κατα τν γνώμη μου απαραδεκτη γιατι αυτοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αφηνουν τους αναρχικους να πολεμησουν και αυτοι τους φασιστες του Φρανκο και της αστικης ταξης και ας τιμορούσαν τους ξεπουλημενους ηγετες τους ..αυτο σαν απλη γνώμη ουτε ταξικος εχθρος ειμαι ουτε πασοκος ουτε οππορτουνι ειμαι ΚΚΕ παντα το υποστηριζα και κανω κριτικη στν Σταλιν και σε καποιες «υπερβολες που εκανε»οπως χαρακτηριστικα λεει και το κεμενο για τον σοσιαλισμο του18ου συνεδριου χωρις όμως να αναφερεται σ αυτες με αποτέλεσμα να δημιουργειται μια ασαφεια σχετικα μ αυτο το θέμα στα μελη του καιστους οπαδους του..

 10. Ο/Η dkace λέει:

  Ψάχνοντας για την ταινία του Μ. Ζαχαρία «Ψευδώνυμο Λούκατς¨’επεσα πάνω σε αυτή την αναφορά για το «Γη και Ελευθερία».

  Τα περισσότερα σχολιάστηκα. Αυτή η ψύχωση με το «Σταλινισμό» κάποιον είναι μοναδική!
  Κατ’ αρχήν από τα γραφόμενα εδώ μέσα οι «σιχτιρίζοντες» τον «Σταλινισμό» δείχνουν παντελη άγνοια των κοινωνικοπολιτικών συνθηκων στην ΕΣΣΔ και στον κόσμο την περίοδο 1923-1939!

  Πιπιλάνε μια καραμέλα, όμοια με αυτή που πιπιλάει ο ιμπεριαλισμός τα τελευταία 64 χρόνια ( μετά την ομιλία Τσώρτσιλ και το δόγμα Τρούμαν).

  -Δεν είναι περίεργο ότι κανένα σοβαρό ΚΚ ( και το ΚΚΕ) δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ‘Σταλινικό»;
  – Το καταστατικό και οι αρχές λειτουργίας των ΚΚ καθορίζονται σε απευθείας αναογία με το Κόμμα Νέου Τύπου του Λενιν. Το πρώτο Κόμμουνιστικό Κόμμα που έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία.
  – Τι άραγε είναι ο Σοσιαλισμός για όλους τους …δήθεν «αντισταλινιστές»; Το έχουν ξεκάθαρο; Που και κυρίως γιατί ο Σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε στην ΕΣΣΔ και στις υπόλοιπες χώρες δεν τους αρέσει; Με επιστημονικά κριτήρια, όχι συνδικαλιές και αγιαστούρες! Μπορούν να περιγράψουν τις συνθήκες ανάπτυξης του σοσιαλιστικού συστήματος ή μηπως τελικά διαφωνούν εντελώς με το Σοσιαλισμό ως οικονομικό σύστημα;

  Σταλινικός δεν είμαι και δε θα δηλώσω ποτέ. Απλά γιατί ¨σταλινισμός» είναι η εφεύρεση του ιμπεριαλισμού για να ξορκίσει το …φάντασμα της επανάστασης που από την Παρισινή Κομμούνα στοιχειώνει τα όνειρα της.

  Δ.

  ΥΓ: Όλοι όσοι σήμερα κρίνουν ως «εκτελέσεις», «διώξεις», «σφαγές» τα γεγονότα εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων ας αφήσουν το βολεμένο ευατό τους να αναλογισθεί τι σημαίνει να προετοιμάζεις πολεμική επιχείρηση και μερικοί άτακτοι να προδίδουν τη θέση και τα σχέδια σου, να αναγκάζουν τον εχθρό σε αλλαγή σχεδίων για τη συγκέντρωση δυνάμεων, τελικά να βάζουν σε κίνδυνο το στρατηγικό σου στόχο επειδή θέλουν αν είανι …άτακτοι / αναρχικοί και ακηδεμόνευτοι (!), να μην υπακούουν σε καμιά κεντρική διοίκηση.
  Δυστυχώς, ο πόλεμος με τον ιμπεριαλισμό και τα τσιράκια του – όπως και η ζωή και η πάλη- έχει άλλους κανόνες….

 11. Ο/Η RedBabbs λέει:

  Συγχαρητήρια για την εκπληκτική σου έρευνα….

 12. Ο/Η oakapnospateroulis λέει:

  eimaste oloi praktores twn astwn.

 13. Ο/Η g_l λέει:

  @dkace

  «Σταλινικός δεν είμαι και δε θα δηλώσω ποτέ. Απλά γιατί ¨σταλινισμός” είναι η εφεύρεση του ιμπεριαλισμού για να ξορκίσει το …φάντασμα της επανάστασης που από την Παρισινή Κομμούνα στοιχειώνει τα όνειρα της.»

  Φίλε καταλαβαίνω ότι αυτά τα λες με καλή πρόθεση, αλλά αυτά που λες είναι τελείως λάθος. Λες να έπαιζε το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού ο Ζαχαριάδης, ο Γληνός(να σου θυμίσω το κείμενο του «Μαρξισμός-Λενινισμός-Σταλινισμός»), ο Δημητρόφ και πολλοί άλλοι (βασικά το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα της εποχής) που αναφέρονταν στον όρο σταλινισμός και έλεγαν ότι κλασσικοί του Μαρξισμού είναι οι Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν; Χρησιμοποιούσαν τον όρο επειδή ο Στάλιν ανέπτυξε παραπέρα τον λενινισμό.

  Επειδή αυτά που λες περί σταλινισμού είναι στην παπαρηγέικη γραμμή για να κρύψει άλλα πράγματα, καλύτερα πάρ’ το αλλιώς.

  Όπως έλεγε και ο αρχηγός(ΝΖ):

  «Ο Σταλινισμός είναι ο μαρξισμός-λενινισμός της εποχής του σοσιαλισμού»

  Συντροφικά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s