Για την πορεία του πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες χρονιές έχει ανακύψει ένα ζήτημα στη Θεσσαλονίκη που έχει να κάνει με την πορεία του Πολυτεχνείου.  Συγκεκριμένα υπάρχει μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΠΚΣ, παράταξη του ΚΚΕ, και τις διάφορες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις σχετικά με το αν πρέπει να γυρίσει η πορεία στο πανεπιστήμιο, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι η πορεία πρέπει να λήξει στο αμερικάνικο προξενείο και τις δεύτερες να υποστηρίζουν την επιστροφή στο πολυτεχνείο. Ασήμαντο φαινομενικά ζήτημα, αλλά στις φοιτητικές συνελεύσεις μπορεί να αναλωθούν και ώρες για αυτό το ζήτημα. Γιατί;

Όλα ξεκίνησαν το 2006. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι μέχρι τότε όλες οι πορείες επέστρεφαν κανονικά στο πολυτεχνείο. Για του λόγου το αληθές:

2002: «Η μεγάλη πορεία συνεχίζει την κίνησή της προς την Εγνατία και από εκεί παίρνει το δρόμο προς την Πολυτεχνική Σχολή, όπου και τελειώνει η συγκλονιστική αυτή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, που τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και τους σημερινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, αλληλεγγύη των λαών, δημοκρατία.» http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/11/2002&id=2930&pageNo=20&direction=1

2003: «Η πορεία συνεχίστηκε στην Εγνατία και λίγο πριν τις 8 κατέληξε στο Πολυτεχνείο.» http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=18/11/2003&id=3990&pageNo=13&direction=1

2004: «Η πορεία κατέληξε στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς, τα κόμματα και τις πολιτικές νεολαίες.» http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=18/11/2004&id=5049&pageNo=13&direction=1

Τι άλλαξε; Ο ισχυρισμός απ’ την πλευρά της ΠΚΣ είναι ότι με το να τελειώνει η πορεία στο αμερικάνικο προξενείο τονίζεται ο αντιιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας, ενώ με το να επιστρέφει στο πολυτεχνείο όχι. Άρα εμείς που θέλουμε να επιστρέψει το κάνουμε για να υποβαθμίσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της πορείας. Τρίχες. Κι αυτό αποδεικνύεται απ’ το ότι τόσα χρόνια και οι ίδιοι κάναν αυτό που τώρα κατηγορούν με σαθρά προσχήματα, κάτι το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

Τι πραγματικά άλλαξε; Λίγες μέρες πριν την επέτειο του πολυτεχνείου το 2006 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης έδωσε εντολή στην αστυνομία να εισβάλλει σε πανεπιστημιακό χώρο αν υπάρξουν επεισόδια (λινκ Ελευθεροτυπία και Βήμα). Το ίδιο επαναλήφθηκε και τις επόμενες χρονιές (2007, 2008).

Το πραγματικό ζήτημα, επομένως, που τέθηκε επιτακτικά τις 3 προηγούμενες χρονιές ήταν η προάσπιση του ασύλου από ενδεχόμενη κατάλυσή του από την αστυνομία.  Ζήτημα απέναντι στο οποίο οι δυνάμεις του ΚΚΕ επέλεξαν να την κάνουν με ελαφρά, επιλέγοντας να μη δώσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όταν και όπου ήταν αναγκαίο και επιτακτικό αφήνοντας το άσυλο στο έλεος του κράτους (που αν δεν γύριζε η σαφώς μαζικότερη πορεία των φοιτητικών συλλόγων μπορεί να είχε καταπατηθεί ήδη ανενόχλητα). Και έτσι ξαφνικά «η πορεία θα καταλήξει στο αμερικάνικο και αγγλικό προξενείο» (το ψήφισμα της ΠΚΣ στη ΦΕΑΠΘ το 2007). Οι υψηλοί αντιιμπεριαλιστικοί τόνοι είναι προπέτασμα καπνού για τους αφελείς.

10 thoughts on “Για την πορεία του πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

 1. Ο/Η reddove λέει:

  Πες τα.

  Να σου πω την αληθεια δεν πηγε το μυαλο μου να δω τι γινοταν τα προηγουμενα χρονια.

  Παντως πηγε πολυ καλα γενικα. Αν συγκρονεις με οτι γινεται στην Αθηνα που οι μπατσοι αποκλειουν τα παντα…

 2. Ο/Η αντρεας λέει:

  Η «γενιά του Πολυτεχνείου» αγωνίστηκε για να διώξει τον ιμπεριαλισμό.
  Δεν αγωνίστηκε για να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο 50 κάφροι, το βράδυ, της 17ης Νοέμβρη, στους χώρους του Α.Π.Θ., να σπάνε, να πίνουν, να παίζουν κρυφτούλι και πετρούλες με τους μπάτσους, να ξεκαβλώνουν «επαναστατικά» και να αποχωρούν, αφού πρώτα απαλλοτριώσουν μερικούς ακόμη υπολογιστές, σύντροφε.
  O εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός κι όχι τα laptops που ΚΛΕΒΟΥΝ οι τσόγλανοι, σύντροφε, ούτε τα Ι.Χ. των ασθενών που νοσηλεύονται στο διπλανό ΑΧΕΠΑ.

 3. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Δεν κατάλαβα το 2ο σχόλιο. Μάλλον αυτό που λες είναι ενισχυτικό του ποστ μιας και ακριβώς αυτό θες να αποτρέψεις και να προστατεύσεις το άσυλο κόντρα (και) στους 50 κάφρους. Άρα όσοι δεν επιστρέφουν κάνουν την επιλογή να αφήσουν τους 50 κάφρους να δώσουν πάτημα στα ΜΜΕ να δώσουν εκεί το βάρος αντί στις ομολογουμένως μαζικές πορείες και να χτυπήσουν ανάμεσα στα άλλα το άσυλο με εμετικά άρθρα αντί τανκ που είναι και εκτός μόδας.

 4. Ο/Η parekklisi λέει:

  Πραγματικά δε κατάλαβα που κολάει αυτό που λες Αντρέα. Εκτός αν πιστεύεις ότι επειδή υπάρχουν οι μπαχαλάκηδες πρέπει να παραχωρήσουμε στο κράτος το ελεύθερο να καταλύει το άσυλο κατά βούληση.

 5. Ο/Η reddove λέει:

  τι δεν καταλαβατε, παπαγαλιζει αυτα που του ειπαν στην οβα του. Δε μου αρεσει να απαξιωνω ατομα αλλα μερικοι το αξιζουν.

 6. Ο/Η ΚΚ λέει:

  Πολύ περιεκτικό άρθρο που αποδεικνύει πώς οι ρεφορμιστές προσαρμόζουν την αναγκαιότητα του κάθε ζητήματος κατά το δοκούν.
  Να σημειωθεί ότι η ΠΣΚ το 73 έδωσε, όπως μας λέει και η ΚΕ του ΚΚΕ το ’75, μεγάλο αγώνα για φύγει το «αριστερίστικο» ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ από τα κείμενα της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Επίσης να θυμίσουμε τη στάση της το 1980 όπου μαζί με την ΠΑΣΠ υπάκουσαν στην απαγόρευση της πορείας που με τη δικία τους πλειοψηφία είχει εξαγγείλει η ΕΦΕΕ προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αποφάσισαν να σπάσουν την απαγόρευση, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θρύνησε δύο νεκρους από τα ρόπαλα των ΜΑΤ [http://antigeitonies.blogspot.com/2009/11/16-1980.html].
  Από το 2006 υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός να σπάσει το άσυλο στο ΑΠΘ και η φετινή πορεία είναι τρανή απόδειξη. Αρνούμενη να περιφρουρήσει το χώρο του Πολυτεχνείου (τα «ντουβάρια» όπως λένε), η ΠΚΣ δίνει το πράσινο φως για την μετατροπή του σε χώρο μπάχαλων ή προβοκάτσιας. Η περιφρούρηση της από τους συλλόγους που παίρνουν απόφαση να επιστρέφουν στο άσυλο, παρα τις αδυναμίες που είχε ειδικά φέτος, είναι η μόνη στάση που το υπεσπίζεται.

 7. Ρε αρχηγέ, ξέρεις πού κολλάει αυτό που λέει ο αντρέας;
  Καλώς επιστρέφει η πορεία στο πολυτεχνείο (κι εγώ μαζί της και μετά το 2006). Αλλά αν επιστρέφει για να περιφρουρήσει τον χώρο, γιατί δεν το κάνει στην τελική κι αφήνει να γίνονται όσα έγιναν προχτές; Πάνω από κνατ, κοντόξυλα κι ιστορίες (που όλοι λοιδωρούσαν, αλλά σιγά-σιγά υιοθετούν) η περιφρούρηση είναι υπόθεση πολιτική. Κι η πολιτική διάθεση για ξέκομμα από τους μπάχαλους μένει κατά κανόνα στα λόγια.
  Ξέρω πολύ κόσμο (κυρίως ανένταχτο) που σιχτίρισε για άλλη μια φορά με τα φετινά. Υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι έγιναν μάθημα κι ότι θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα για να μην ξανασυμβούν;

 8. Ο/Η Κάποιος λέει:

  ναι ρε χρουτσώφ, όσο μπορεί το προσπαθεί να περιφρουρήσει. Να κάνουν αυτοκριτική οι επιστρέφοντες για την υποκειμενική τους αδυναμίας? Ας κάνουν. Αλλά άλλο ζήτημα είναι να αποτύχεις να κοντράρεις μια κατάσταση κι άλλο να ταχθείς με το σύστημα όπως κάνει από το 2006 κι έπειτα το ΚΚΕ μέσω της Punxσπουδαστικής με τις ψήφους της ΔΑΠ έως και πέρσι.

 9. Ο/Η ashton λέει:

  αφου αλλαξε στάση στο θέμα Το Κόμμα, σημαίνει πως έχει δίκιο και τώρα και πριν, αφού πάντα δικαιώνεται :-)

 10. Ναι, αλλά εσείςαυτό κι εμείς την έχουμε μεγαλύτερη.
  Σπουδαία απάντηση. καληνύχτα.
  υγ: το γύρισα σε μίσα το νικήτα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s