Πολυτεχνείο ‘73, το ΚΚΕ εσωτερικού

Θα συνεχίσω με ένα ακόμα δημοσίευμα σχετικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73, αυτή τη φορά χωρίς τη χρονική πίεση που επιβάλλει η επέτειος.

Επειδή η στάση του ΚΚΕ εσωτερικού (πρόγονος -εν μέρει- του σημερινού Συνασπισμού) συνήθως περνάει στα ψιλά μέσα στη φιλολογία για τη στάση του ΚΚΕ και τη Πανσπουδαστική 8, σήμερα το παρεκκλήσι παρουσιάζει δηλώσεις του γραμματέα του ΚΚΕ εσωτερικού, Μπάμπη Δρακόπουλου, στις 16 Νοέμβρη του ’73, μία μέρα δηλαδή πριν μπουκάρει το τανκ στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο. Χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, οι «ταραχές» πέριξ του χώρου αποδίδονται σε «σκοτεινές δυνάμεις που οργανώνουν προκλήσεις για να δικαιολογήσουν την επιβολή στρατιωτικών μέτρων»…

Εφημερίδα Μακεδονία, 17/11/1973

Οι δηλώσεις αυτές δεν πέρασαν φυσικά απαρατήρητες, μάλιστα υπήρξε και προκήρυξη – καταγγελία δύο μέρες μετά τα γεγονότα, η οποία υπογράφονταν και από μια ομάδα του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας δηλαδή του ΚΚΕ εσωτερικού. Η προκήρυξη αφού αναλύει σύντομα την κατάσταση στην Ελλάδα και τη σύνδεση με τα διεθνή γεγονότα καταλήγει:

Θα ακολουθήσουν και άλλες δημοσιεύσεις με στόχο την ανάδειξη πλευρών του Νοέμβρη σε σύνδεση με το σήμερα.

Προηγούμενο άρθρο: Πολυτεχνείο ‘73, το κυβερνητικό ανακοινωθέν

3 thoughts on “Πολυτεχνείο ‘73, το ΚΚΕ εσωτερικού

  1. Ο/Η ΚΚ λέει:

    Είναι χαρακτηριστικό του ευωκομμουνιστικού χώρου στην Ελλάδα, από το ΚΚΕεσ μέχρι τον ΣΥΝ, να είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, συνήθως «αδειάζοντας» τη νεολαία του (στην πραγματικότητα είναι μια πολύ έξυπνη τακτική).
    Παρόλο που ο ΡΦ συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές μάχες είχε στις κρίσμες στιγμές είχε δεξιά γραμμή. Πχ στην κατάληψη της Νομικής όπου βοήθησε στο να λήξει η κατάληψη, ή στο Πολυτεχνείο, όπου ο Ρήγας τάχθηκε όπως και η ΚΝΕ αρχικά ενάντια στην κατάληψη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s