Γιατί στηρίζουμε τα μπλόκα

Ο λόγος στον Αντρίκο, δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα.

Όταν ο αδύναμος αποκλείει τους δρόμους είναι ένοχος.
Όταν η τράπεζα σού επιβάλλει εξωφρενικά επιτόκια και ανατοκισμούς, ε… τότε αυτή έχει το δικαίωμα να το κάνει διότι δεν κλείνει τους δρόμους. Απλώς κλείνει σπίτιακαι μάλιστα με τη δύναμη του κράτους αφού τσάκα – τσάκα σου βγάζει τη διαταγή πληρωμής και επιβάλλει κατάσχεση. Αυτή γιατί έχει το δικαίωμα να κλείνει σπίτια; Μα γιατί το κεφάλαιο είναι δικό της, θ’ απαντήσει ο χαζούλης φιλελεύθερος. Για να δούμε όμως στα γρήγορα πώς το μάζεψε αυτό το κεφάλαιο, πόσο τίμια και θεμιτά:

Η Τράπεζα ή το Μονοπώλιο (ή Καρτέλ αν το προτιμάνε οι “φιλελεύθεροι”, το ίδιο είναι) επιβάλλουν τις τιμές και τα επιτόκια που γουστάρουν.

Επίκαιρο παράδειγμα το ψωμί, μια και μιλάμε για αγρότες:
1.200 γρ. στάρι βγάζουν 1 κιλό ψωμί. Πόσο είπες ότι έχει σήμερα το ψωμί;

Τα παλιά τα χρόνια στο χωριό μου ο παππούς μου έδινε στο φούρναρη 1,5 κιλό στάρι για 1 κιλό ψωμί. Η διαφορά των 300 γρ. (από τα 1.200 που απαιτούνται για την αρτοποίηση) ήταν το κόστος κατεργασίας και το “κέρδος” του φούρναρη. Σήμερα δεν δίνουμε πια στάρι στο φούρναρη, αλλά αν ο αγρότης έδινε, σε τι αναλογία θα γινόταν αυτό; 1/8, παρακαλώ αντί του 1/1,5:

Το μαλακό στάρι που προορίζεται για την αρτοποιία φέτος πωλείται 18 λεπτά αν και πελάτες μου αγρότες μού έχουν μιλήσει για 9 και 12 λεπτά· ας κάνουμε δεκτή την παραδοχή για τα 18 λεπτά που έλεγε ο Χρυσοχοΐδης όταν ήταν αντιπολίτευση και έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τους αγρότες. Ο τρόπος κατεργασίας γενικά δεν έχει αλλάξει (δηλαδή είναι ο ίδιος με την εποχή που ο παππούς μου έδινε 1,5 κιλό στάρι για 1 κιλό ψωμί), συνεπώς και πάλι χρειάζονται 1,2 κιλά στάρι για 1 κιλό ψωμί, πες 1,5 κιλό και βάλε μέσα την αλευροποίηση, τη ζύμωση, τα ψηστικά και το “κέρδος”.

Με δυο λόγια σήμερα το ψωμί θα έπρεπε να έχει το πολύ 27 λεπτά ανά κιλό σύμφωνα με την τιμή αγοράς του σταριού και το πραγματικό κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του “παραδοσιακού κέρδους”. Αλλά επειδή οι αγρότες πληρώνονται το στάρι λιγότερο από την αξία του, ας του δώσουμε μια καινουργια πραγματική τιμή, ας πούμε 30 λεπτά ανά κιλό, οπότε η πραγματική αξία του ψωμιού θα έπρεπε να κυμαίνεται μεταξύ 45 – 50 λεπτών. Ποιος δεν θα ‘θελε να επιβαρύνεται για το ψωμί με 50 λεπτά ανά κιλό αντί του 1,40 που πληρώνει σήμερα;

Ποιος δεν θα ‘θελε; Φυσικά οι βιομηχανίες αλεύρων,
οι οποίες αγοράζουν φτηνά και πωλούν ακριβά. Φυσικά τα αρτοποιεία που κι αυτά αγοράζουν το αλεύρι ακριβά και πωλούν το ψωμί πάρα πολύ ακριβά (το κέρδος όμως του φούρναρη διασπάται στα 14.400 αρτοποιεία ενώ σχεδόν ισόποσο κέρδος συγκεντρώνεται στους 120 κυλινδρόμυλους από τους οποίους ξεχωρίζουν οι γνωστοί 6 μεγάλοι που λυμαίνονται το 60% της αγοράς). Κι έτσι ενώ το ψωμί θα έπρεπε να κοστίζει στον καταναλωτή το πολύ 50 λεπτά, πωλείται 1,40 (το απλό άσπρο τύπου 70%), δηλαδή 7,7 φορές πάνω από την τιμή που παίρνει ο αγρότης. Ζήτω η Οικονομία της Αγοράς! Αυτή η συγκέντρωση κεφαλαίου από το ξεζούμισμα των παραγωγικών τάξεων (δηλ. του εργάτη, του αγρότη, του επιστήμονα) θεωρείται άραγε από τους θιασώτες της Οικονομίας της Αγοράς θεμιτή;  Τι συνέβη άραγε και το 1/1,5 της δεκαετίας του 70 έγινε 1/8 το 2010;

Το καρτέλ σου επιβάλλει την τιμή κι εσύ μιλάς για ελεύθερο ανταγωνισμό! Αν δεν αγοράσεις ως καταναλωτής ή δεν πουλήσεις ως αγρότης, απλούστατα, θα πεθάνεις από την πείνα. Μέχρι εκεί εκτείνεται το δικαίωμα επιλογής σου. Η αλευροβιομηχανία ή ο φούρνος δεν χρειάζεται να κλείσουν το δρόμο! Έχουν άλλο τρόπο πίεσης, την πείνα και την εξαθλίωση. Με ανάλογο τρόπο συγκέντρωσαν το κεφάλαιό τους οι μεγάλες(μονοπωλιακές) επιχειρήσεις όλων των κλάδων, και φυσικά έχουν τη δυνατότητα λόγω της οικονομικής τους δύναμης, να εκβιάζουν με το πιο δυνατό μέσο, την πείνα. Η πείνα, για τον καπιταλισμό, είναι νόμιμος λόγος πίεσης ενώ ο αποκλεισμός των δρόμων παράνομος. Δηλαδή ο εκβιασμός για το θάνατο είναι νόμιμος ενώ ο εκβιασμός για τη ζωή παράνομος!

Ο αγρότης, όμως, που δεν έχει άλλο τρόπο πίεσης να μειώσει το κέρδος του μεσάζοντα και του αλευροβιομήχανου, είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε παρόμοιου τύπου δυναμικές ενέργειες. Γιατί μη μου πείτε ότι η πείνα δεν είναι δυναμική ενέργεια εκ μέρους του βιομήχανου ή η κατάσχεση εκ μέρους του τραπεζίτη.

Κι έχουμε τους εργαζόμενους, μισθωτούς κι αυτοαπασχολούμενους, θιασώτες του καπιταλισμού που αντί να διαμαρτυρηθούν που ο κόπος 500.000 αγροτών εξανεμίζεται και μετατρέπεται σε δυσθεώρητα κέρδη για 6 βιομηχανίες, αντί να κατανοήσουν ότι το κέρδος της αλευροβιομηχανίας προέρχεται από την αισχρή εκμετάλλευση του αγρότη κατά την παραγωγή και του εργάτη κατά τη μεταποίηση, έρχονται και σκίζονται για την τάχαμου ομαλή λειτουργία της αγοράς, δηλαδή να βγάλουν κι άλλα κέρδη οι βιομήχανοι· πάνε και υποστηρίζουν τον βιομήχανο, τον εκμεταλλευτή, τον αιματορουφήχτρα, που αγοράζει 0,18 στάρι και πουλάει 0,50 αλεύρι, πάνε και υποστηρίζουν το φούρναρη που αγοράζει 0,50 αλεύρι και πουλάει 1,40 ψωμί, ενώ ο πραγματικός παραγωγός (δηλαδή ο αγρότης κι εργάτης στη μεταποίηση) ψωμολυσσάει (κι αν δεν πιστεύει κάποιος ότι αγρότης ψωμολυσσάει -για τον εργάτη σίγουρα δεν μπορεί να το πει αυτό-, τουλάχιστον νομίζω ότι απέδειξα πως φαίνεται περίτρανα η κατάφωρη αδικία που υφίσταται ο αγρότης, ακόμη και ο μεγαλοαγρότης σε σχέση με τον βιομήχανο και τον αρτοποιό). Οι θιασώτες της οικονομίας της αγοράς ζητούν να μη επιδοτούνται οι αγρότες, δηλαδή να μη ανεβάσουν έμμεσα και μέσω τη κρατικής ενίσχυσης την τιμή πώλησης του προϊόντος τους ώστε να πλησιάσει στην πραγματική αξία του, δηλ. τα 30 ή 35 λεπτά ή όση είναι εν πάση περιπτώσει.

Μπράβο τους!
Καλύτερους συμμάχους μέσα στους εργαζόμενους δεν θα μπορούσαν να εύρουν τ’ αφεντικά. Οι θιασώτες της αγοράς μιλάνε για ανταγωνιστικότητα και αγορά ενώ παραβλέπουν ότι η ανταγωνιστικότητα είναι που έχει οδηγήσει μια σειρά από βιομηχανίες να φεύγουν από την Ελλάδα και να πηγαίνουν είτε στις φτηνές Ανατολικές είτε στις φτηνότερες Κίνα, Ινδία κλπ. Παραβλέποιυν το γεγονός ότι το 1/4 περίπου από την καλλιεργήσιμη γη δεν καλλιεργείται διότι η ΕΕ έχει επιβάλει ποσοστώσεις στην παραγωγή.

Αυτή είναι ανταγωνιστικότητα που προτείνουν: Υποβάθμιση των μεροκάματων για να μη φύγουν από την Ελλάδα οι επιχειρήσεις και χερσοποίηση της γης γιατί ο έλληνας εργαζόμενος έχει την αισχρή και παράλογη απαίτηση να ζει καλύτερα από τον εξαθλιωμένο Ινδό ή Κινέζο!

Η μόνη λύση για την ομαλοποίηση της αγοράς είναι η κατάργησή της.

Η λύση για τη φτωχολογιά είναι μία: Σχεδιασμένη παραγωγή σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες (ευτυχώς υπάρχουν οι Η/Υ και το Ίντερνετ που διευκολύνουν απείρως τη συμμετοχή του καθενός στον κεντρικό σχεδιασμό και τη διατύπωση των αναγκών του) και εφόσον οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν όλες, διανομή της παραγωγής με βάση την κοινωνικά αναγκαία εργασία ενός εκάστου.

Σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις θα έχουμε τα Καρτέλ που θα επιβάλλουν τιμές και φτώχεια.

Λέγεται ότι «δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τους δρόμους εν μέσω κρίσης». Παρατήρηση δικιά μου: αυτή (πρέπει να) είναι η απάντηση των εργαζομένων στην κρίση, ο αγώνας για το μεροκάματο.

4 thoughts on “Γιατί στηρίζουμε τα μπλόκα

 1. Ο/Η plagal λέει:

  Ισως η διαφορα να μην ειναι τοσο μεγαλη, λεει ο (φτου φτου) Μανδραβελης: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_28_28/01/2010_388516

  • Ο/Η plagal λέει:

   Καλα οτι να’ναι λεω, το ιδιο με σενα λεει ο Πασχων, αλλα το λεει σαν επιχειρημα να «απελευθερωθει» η αγορα. Αφου δεν το κατεω το οικονομικον τι ασχολουμαι?

 2. Ο/Η αντωνης λέει:

  τα αιτηματα των αγροτων ειναι δικαια..οι ελληνικες κυβερνησεις απο το 1981 με τις ευρωπαικες ποσοστωσεις ισοπεδωσαν την αγροτικη μας οικονομια μειωσαν τις εξαγωγες μας και το εμπορικο μας ισοζυγιο υποχρεωνοντας τον ελληνα αγροτη να καταστρεφει τα «παραπανισια» φταινε και οι ελληνικες κυβερνισεις που δεν αξιωσαν στην ευρωπαικη ενωση πρωτα να εξαντλουνται τα αποθεματα των χωρων μελλων σε προιοντα και μετα να κανει εισαγωγες απο τριτες χωρες{τουρκια μαρκο ισραηλ κλπ} επισης πρεπει να βγουν να μας πουν ποιοι ειναι επιτελους αυτοι οι κερδοσκοποι που δεν τους λεει κανει και γιατι οι μεγαλο αγροτες που σπεκουλαρουν κομματικα και κλεινουν τους δρομους εκβιαζοντας την κοινωνια δισφημωντας τα δικαια αιτηματα των αγροτων δεν τους κατανομαζουν?

 3. Ο/Η giannhs λέει:

  Opws eipe kai h Aleka….Kalutera na einai klistoi oi dromoi, para ta spitia twn agrotwn..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s