Αποκλειστικό: το ΚΚΕ αποκαθιστά και τον Τρότσκι

Απ’ ότι φαίνεται όσο περισσότερο το ΚΚΕ «αποκαθιστά» Στάλιν, Ζαχαριάδη κτλ τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την πολιτική τους παρακαταθήκη.

Εδώ και δύο χρόνια που η ελληνική αστική τάξη με την υπαγωγή της στο μνημόνιο και την τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) έχει παραδώσει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, το ΚΚΕ παρουσίασε την καινούρια του γραμμή η οποία λέει πως «με το να στοχοποιούμε μνημόνιο και τρόικα βγαίνει λάδι ο Παπανδρέου»! Ακριβώς ό,τι ακούγαμε μέχρι τώρα από αναρχικούς, τροτσκιστές και «νέα αριστερά», ότι δήθεν δηλαδή το να παλεύεις για εθνική ανεξαρτησία είναι αποπροσανατολιστικό για την πάλη για το σοσιαλισμό

[Για την ιστορία:

«Η προβολή από ορισμένα ΚΚ της λαθεμένης στρατηγικής ότι μεσολαβεί εθνικοαπελευθερωτικό – δημοκρατικό στάδιο ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, αποσπώντας την πάλη για εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, αντικειμενικά οδηγεί στην ενσωμάτωση». Ριζοσπάστης

«Θα ήταν βασικό λάθος να νομιστεί ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία μπορεί να αποσπάσει το προλεταριάτο από τη σοσιαλιστική επανάσταση ή να τη φέρει σε δεύτερη μοίρα, να την επισκάσει κτλ». Λένιν]

Η τελευταία δήλωση δε μπορούσε να ‘ναι πιο ξεκάθαρη: «Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη λαϊκή κυριαρχία, όχι για την εθνική κυριαρχία της αστικής τάξης σε βάρος των εργατών.»

Δηλαδή με λίγα λόγια η εθνική κυριαρχία είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την αστική τάξη και τις σχέσεις της με τις άλλες αστικές τάξεις και επομένως ένα τέτοιο ζήτημα δεν αφορά το λαό.

Άντε με το καλό σε λίγο να αποκαταστήσουν και τον Άγι Στίνα

8 thoughts on “Αποκλειστικό: το ΚΚΕ αποκαθιστά και τον Τρότσκι

 1. Ο/Η antrikos λέει:

  Δυστυχώς, έχεις δίκιο. Το κκε σταδιακά κι απ’ την πίσω πόρτα εισάγει την τροτσκιστική αντίληψη του «όλα ή τίποτα», αρνούμενο να συμπράξει με τον οποιοδήποτε σε ισότιμη βάση.
  http://antrikos.wordpress.com/2011/07/13/anti-mnimonio_metopo/

 2. Ο/Η raskolikas λέει:

  Σου έγραψα το ίδιο σχόλιο στο blog του Σφυροδρέπανου αλλά το αναπαράγω και εδώ γιατί εδώ είναι η αρχική δημοσίευσή σου. Το αντιγράφω όπως ακριβώς είναι εκεί:

  @parekklisi
  «το σύνθημα για εθνική ανεξαρτησία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες.»

  Ποιο είναι το ταξικό περιεχόμενο της «εθνικής ανεξαρτησίας» στην οποία αναφέρεσαι?
  Περιλαμβάνει αστική τάξη ναί ή ου?

  Αν ναι, τότε μάλλον κατοικείς στην Κίνα του ’40, ή έστω στην Ελλάδα του ’30.
  Αν ου, τότε πού είναι η διαφωνία σου? Η θέση του ΚΚΕ είναι λαϊκό μέτωπο (ηγέτιδα δύναμη εργατική τάξη σε συμμαχία με λαϊκά στρώματα) που διεκδικεί λαϊκή εξουσία και οικονομία καθαρά και ξάστερα.

  Όσο για τις εξυπναδούλες που γράφεις στο blog σου (που κατά τα άλλα είναι πολύ αξιόλογο, και συνέχισε να το εμπλουτίζεις) περί «αποκατάστασης του Τρότσκι», η λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία του προγράμματος του ΚΚΕ αφορά στο δικό μας κράτος, δεν θέτει ως προϋπόθεση την υποχρεωτική εξαγωγή επανάστασης είτε στον κόσμο όλο είτε στη γειτονιά.
  Αποτελεί δηλαδή την καθαρή ταξική (εργατική) ερμηνεία της εθνικής ανεξαρτησίας: Ο λαός αφέντης στον τόπο του, κάνει κουμάντο στις πολιτικές δομές, οργανώνει την παραγωγή για τις ανάγκες του, πετάει με τις κλωτσιές κάθε εκμεταλλευτή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ντόπιο ή ξένο.

  Υπάρχει άλλη ερμηνεία της «εθνικής ανεξαρτησίας» ΧΩΡΙΣ συμμετοχή της εθνικής αστικής τάξης εκτός από την παραπάνω?
  Αν ναι, περιμένω να αναλύσεις την πρότασή σου, πώς την εννοείς.

  • Ο/Η giorgow λέει:

   Ti εννοείς «καθαρή ταξική ερμηνεία της εθνικής ανεξαρτησίας «? Αρκεί δηλαδή να νικήσει η εργατική τάξη την δική της αστική τάξη ? Και οι ιμπεριαλιστες τι θα κάνουν θα είναι ανεξάρτητοι παρατηρητές ?
   Τόσο καθαρή αντικαπιταλιστική επανάσταση ιστορικά μέχρι στιγμής υπήρξε μόνο στη φαντασία σοσιαλδημοκρατών , τροτσκιστών και μερικών αναρχικών. Αν δεν κάνω λάθος όλες οι επαναστάσεις προέκυψαν είτε μετά από ιμπεριαλιστικούς πολέμους , επεμβάσεις σε εξαρτημένες χώρες κλπ Ακόμα και σε αντάρτικα κινήματα σε τριτοκοσμικές χωρες οι ιμπεριαλιστές δεν είναι καθόλου αμέτοχοι,
   Αν οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν πχ στη Λιβύη με τον τρόπο που επεμβαίνουν για να ελέγξουν τις εξελίξεις , στην Ελλάδα τι θα κάνουν ?
   Το δεκέμβρη του 44 τι μας έλειψε η καθαρότητα της εργατικής ταξικής πάλης όπως υποστήριζαν οι τροτσκιστές ή μήπως ο συνεπής αντιιμπεριαλιστικος προσανατολισμός απέναντι στους ‘αγγλους ?

  • Ο/Η ΚΚ λέει:

   Άρα τελικά ρασκόλικα, πρέπει να μπαίνει το θέμα της εθνικής ανεξαρτησίας σήμερα σαν πρόταγμα για το λαό;
   Έχει λυθεί το θέμα αυτό από την αστική τάξη;
   Γιατί εγώ θυμάμαι ότι στις εξαρτημένες χώρες το εθνικό ζήτημα είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, ότι η αστική τάξη δεν μπορεί να το λύσει, άρα η εθνική και κοινωνική απελευθέρωση είναι συνδεδεμένες και δεν μπορείς να βλέπεις τη μία χωριστά από την άλλη.

   Ή μήπως δε ζούμε σε εξαρτημένη, με νεο-αποικιακούς όρους χώρα, αλλά η Ελλάδα και οι ιμπεριαλιστές είναι σε «αλληλεξάρτηση»;

   ΥΓ: «Με την πίεση του ΚΚΕ στην επιτροπή κατάληψης αποσύρθηκε το ΕΞΩ το ΝΑΤΟ σαν αριστερίστικο αίτημα».
   Έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ πάνω στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

 3. Ο/Η parekklisi λέει:

  Ο διάλογος που αναφέρει ο ρασκόλικας βρίσκεται εδώ για όποιον ενδιαφέρεται:

  http://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=6885778690705819183

 4. Ο/Η Dimitris λέει:

  Νομίζω πρέπει να απαντηθούν γενικότερα ζητήματα πρωτίστως. Γιατί το ΚΚΕ χρόνια τώρα διαπίστωνε παράλληλα με την εξάρτηση της Ελλάδας και τη διαμόρφωση του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμου στη χώρα. Λογικό ήταν κάποτε να εξαλειφθεί ένα από τα δύο στοιχεία της ανάλυσής του.

 5. Ο/Η Dimitris λέει:

  Για να καταλήξω στη διατύπωση των ερωτημάτων, μία χώρα που τη δεκαετία του 30 ήταν εξαρτημένη του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου, κάτι που απαιτούσε η επανάσταση να διεκπαιρεώσει και αστικοδημοκρατικά καθήκοντα, δεν μπορεί το 2011 να έχει λύσει τα τελευταία με όλους τους ελιγμούς και τους δισταγμούς της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και με την πάλη του κινήματος; Δηλαδή η μοίρα της αστικής (αστοτσιφλικάδικης τότε) Ελλάδας είχε κριθεί την εποχή της 6ης Ολομέλειας και από τότε δεν χωρούν αλλαγές; Η εθνική ανεξαρτησία είναι σίγουρα θετικό πρόταγμα για το Ιρακ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη κλπ, αλλά για τη σημερινή Ελλάδα δεν είμαι τόσο σίγουρος.

 6. Ο/Η Apostolos λέει:

  Προφανώς για τον αρθρογράφο είναι το ίδιο όταν θέλεις να οικοδομήσεις το σοσιαλισμό σε μία χώρα με το να στηρίζεις το «πατριωτικό» τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης που τάχα αντιπαλεύει το μνημόνιο εις βάρος του «ξενόδουλου», «μνημονιακού» τμήματος της. Μάλλον η Χρυσή Αυγή, ο Καμμένος, ο Τσίπρας (και ομάδες τροτσκιστών που υπερασπίζονται αυτή τη θέση) κοιμούνται με την πρόσοψη του στάλιν στο προσκεφάλι τους. Και ναι φίλοι μου είναι αλήθεια, το ΚΚΕ είναι τροτσκιστικό κόμμα επειδή δεν θέλει να σέρνεται πίσω από τα φουστάνια της «παραγωγικής, αδέσμευτης, μαχητικά πατριωτικής» αστικής τάξης. Στα δάχτυλα παίζεις το μαρξισμό λεβέντη μου!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s